Újabb sportágban indul utánpótlás nevelés Dorogon

Újabb sportágban indul utánpótlás nevelés Dorogon

Dorogon 1978 óta van jelen a tenisz, amely 2020-ban megújul. A Gorkij utcai pálya ráncfelvarráson esik át, új szolgáltatások indulnak a közeljövőben és elkezdődik az utánpótlás korosztály oktatása is. Ennek apropóján Flórián Márkkal beszélgetett Kovács Csilla.

A DorogiSport a közelmúltban pályázatot hirdetett tenisziskola indítására, amelyen a te anyagod lett a nyertes. Miről szólt pontosan a felhívás?

Az intézmény szerette volna elindítani a tenisz szakosztályon belül az utánpótlás nevelést, valamint a felnőtt amatőr teniszt felfejleszteni, a jelenlegi létszámot megsokszorozni. Ennek megfelelően nyújtottam be a szakmai anyagomat, amelyben felvázoltam a rövid és hosszútávú elképzeléseimet. Szerencsére az én terveim egybecsengenek a DorogiSport víziójával, így lehetőségem nyílt arra, hogy beindítsam kollégáimmal együtt a teniszoktatást,  a városban és megreformáljam a jelenlegi szolgáltatásokat.

Mikor ismerkedtél meg a tenisszel? Mióta foglalkozol oktatással?

Hatéves koromban kezdtem el Dorogon teniszezni, Szálka István kezei között. Ezután Nyergesújfalura kerültem néhány csapattársammal együtt, ahol a magunk elé kitűzött célokat el tudtuk érni. Itt végeztünk el egy oktatói tanfolyamot és itt kezdtünk el tanítani is. 7 évvel ezelőtt aztán létrehoztuk a saját egyesületünket Esztergomban és ennek keretein belül készítünk fel környékbeli sportolókat versenyekre, magam is itt teniszezek.

Néhány éve lehetőségem adódott arra, hogy Tinnyén, egy magánpályán teniszoktatásba kezdjek. Itt a nulláról öt év alatt több, mint negyven tanítvány érkezett hozzám, akik aktívan játszanak ma is, így szükséges volt további két edző kollégám indítása is.

Mit vállaltatok itt pontosan?

Dorogon Kata kollégámmal ketten fogunk oktatni, akivel régóta dolgozunk együtt. Három csoporttal (piros, narancssárga és zöld) indulunk az utánpótlás korosztályban, ide öt éves kortól tizenhét éves korig várjuk a fiatalokat.

Azokat a felnőtteket is szívesen látjuk, akik szeretnének a sportág alapjaival megismerkedni, esetleg szakszerű irányításra van szükségük ahhoz, hogy tovább fejlődhessenek.

Milyen korosztályú gyerekeknek ajánlod a teniszt? Kell-e hozzá speciális izomzat, előképzettség?

Általában 5-6 évesek a legkisebbek, akik hozzánk kerülnek. Semmiféle speciális előképzettség nem szükséges az induláshoz, csak a lelkesedés. Nekik nagy méretű, piros szivacslabdákkal tartunk edzéseket, az ő kezükbe illő kis ütőkkel, játékos fejlesztő feladatokkal.

8-9 éves kor körül – ügyességtől függően – a narancssárga csoportba kerülnek fel a kicsik. A labda mérete csökken, az ütőé pedig nő.

A 12-14 éves korú gyerekek már közel teniszlabda méretű, de könnyebb labdával tanulnak, felnőtt méretű ütőkkel.

Minden korosztálynak olyan feladatokkal készülünk, amelyek megfelelnek az életkori sajátosságaiknak, elegendő kihívást tartogatnak és fejlődni tudnak általuk.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TENISZISKOLÁRÓL

Hogyan döntitek el, hogy a gyerekek melyik csoportba kerüljenek?

Az első pár alkalom elég arra, hogy kiderüljön kik a kezdők és kik a tehetségesebbek, és a szintjüknek megfelelő csoportokba tesszük őket.

Folyamatosan lehetőséget biztosítunk arra, hogy az új érdeklődők később is becsatlakozzanak hozzánk. Terveink szerint az oktatás télen sem fog megállni, jelenleg az Eötvös József Általános Iskolával folynak tárgyalások, akik helyszínt biztosíthatnánk a hűvösebb időben az órák megtartására.

Mi az ideális óraszám hetente?

A legoptimálisabb az, ha valaki hetente legalább háromszor eljár edzésre. Ha kétszer tud lejönni, még az is jó, de nyilván már nem tud olyan ütemben fejlődni. Aki hetente csak egy alkalommal vesz részt az órákon, az arra jó, hogy valamit mozogjon.

Itt is érvényes az, amit az előbb mondtam. Ha valaki havidíjat fizet, érdemes kihasználnia és annyiszor lejönni a pályára, ahányszor csak lehetősége adódik és ideje engedi.

Mennyire drága sport a tenisz? Régebben az volt a sztereotípia, hogy teniszezni a gazdagabbaknak van lehetőségük. Hogyan változott ez mostanra?

Az elején valóban kicsit drágább sport, de ha megtanul valaki teniszezni, akkor edző nélkül le tud már jönni a pályára, tud bérelni eszközöket is, így igazából minimális lehet a költsége.

Egy kezdőnek is több lehetősége van. Ha egyéni oktatást szeretne, az nyilván drágább, de ha csoportos órára fizet be, akkor a költségek is megoszlanak. Ez a mi esetünkben azt jelentheti, hogy ha a havidíjat  kifizeti valaki és minden edzésen részt is vesz, akkor kevesebb, mint 1000 Ft-ba kerül egy teniszórája.

TOVÁBB AZ ÁRAKHOZ

Felszerelést tudtok biztosítani az érdeklődőknek?

Természetesen, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt lehetőségük van felszerelést bérelni, mert minden korosztály számára rendelkezünk ütőkkel és labdákkal egyaránt. Aki azonban kifizeti az oktatás havidíját, az órákon ingyenesen jut hozzá ezekhez.

A pályabérlésben is változások állnak be. Mik lesznek ezek pontosan?

A Dorogi Egyetértés Sportegyesület tagjai kedden és csütörtökön teniszezhetnek szakosztályi kereteken belül.

Hétfőn, szerdán és pénteken pedig az oktatások fognak zajlani. Mindhárom nap, mindhárom csoportnak lesz órája, a fennmaradó időben felnőtt oktatásra, egyéni képzésre lesz lehetőség. A rendelkezésünkre álló napokon 14:00 órától már nyitva lesz a teniszcentrum, ahol a pályákat személyesen is ki lehet bérelni – szabad helyek függvényében – illetve online pályafoglalást is biztosítunk.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, hol és mikor találkozhatnak veletek?

2020. augusztus 15-én, szombaton nyílt napot szervezünk a Dorogi Teniszcentrumban (Dorog, Gorkij utca 34.), ahol gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatják a korosztályuknak megfelelő kihívást. Mindenki kipróbálhatja a sportágat, megmutatjuk az alapokat, játékos versenyeket is szervezünk. Aki pedig kedvet kap a rendszeres edzéshez, a helyszínen be is regisztrálhat, hiszen a következő héten, augusztus 17-én, hétfőn már indulnak az első foglalkozások. A nyílt napra a belépés ingyenes lesz, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Minden további hír és információ megtalálható új weboldalunkon és Facebook oldalunkon . Tovább információért engem az alábbi elérhetőségeken kereshetnek: Flórián Márk – info@dorogitenisz.hu, 06 30 479 06 33.

Köszönjük az interjút, sok sikert kívánunk a munkátokhoz!

Vélemény, hozzászólás?