Korosztályos bajnok is kikerült a teniszedző kezei közül – interjú Slavóczki Ferenccel

Korosztályos bajnok is kikerült a teniszedző kezei közül – interjú Slavóczki Ferenccel

Mikor indult el Dorogon a teniszélet? Hogy kezdődött a szakosztály élete?

1978-ban Esztergom-Kertvárosban volt egy honvédségi cég, amelynek a területén volt egy futball pálya. Az akkori vezetővel, Kopasz Jenővel megegyeztünk, hogy ezt a focipályát alakítsuk át salakos teniszpályává. Itt kezdtem el gyerekeket oktatni, de itt csak egy pálya volt, így egy idő után ezt kinőttük. A jelenlegi helyünk (Gorkij út 34.) az Aknamélyítő Vállalat tulajdonában volt, de a cég épp akkoriban szűnt meg, így átadták a pályák kezelését a városnak. Az akkori két legtehetségesebb gyereket elvittem versenyre, de nem engedték őket elindulni, mert nem volt a városban teniszklub és nem volt igazolásuk sem. Erre én mérges lettem, a következő héten pedig megalapítottam a teniszklubot, így már indulhattak a gyerekek versenyen. Akkor egyeztem meg a városvezetéssel is, hogy ezt a területet átadják nekünk, a Tenisz Szakosztálynak használatra.

Kik voltak a legügyesebb gyerekek, akik Feri bácsi kezei között megfordultak?

A legkiemelkedőbb talán Kovács Alexandra volt, aki négyszeres korosztályos magyar bajnok lett, később a Vasas teniszezőjeként folytatta. Vígh Róbert korosztályában 11. volt az országos ranglistán. Nagy Nikoletta az OB II-ben ért el szép sikereket, már a Nyergesújfalu színeiben, az alapokat azonban nálunk szerezte meg. De megemlíthetjük még Kollár Lajost és Frech Krisztiánt is, akik szintén szép eredményeket hoztak országos versenyeken.

Milyen emlékek fűződnek ezekhez az időszakhoz?

Megtartottam a  pályaedzéseket, de már lehetett látni, hogy ezekkel a gyerekekkel másképp vagy többet kell foglalkozni. Nagyon sokat jártuk az országot, különböző helyi versenyeken vettünk részt. Ilyenkor beültünk az autómba a gyerekekkel, vittünk sátrat, ha arra számítottunk, hogy továbbjuthatunk szombatra vagy vasárnapra. A gyerekek nagyon élvezték ezeket a hétvégéket, igazán jó kis barátságok alakultak ki. Ma már ez elképzelhetetlen lenne.

Milyen bajnokságban szerepeltek a játékosok?

A ’90-es években kezdtem el szervezni a Dorog Város Körzeti Bajnokságot, amelyre az egész megyéből jöttek a játékosok – Oroszlány, Komárom, Tata, Tatabánya. Ez egy amatőr bajnokság volt, de olyan színvonalú, hogy mindenki ide jött játszani. Ebből nőtt nekünk ki az OB III. Felnőtt csapatunk. Ebben szerepeltünk kb. 25 évet, ami tavalyelőtt szűnt meg. Sajnos egyéb okok miatt nem vállaltuk az országos bajnokságban való szereplést, de a közeljövőben tervezzük, hogy a megyei első osztályban szerepeltetjük szakosztályunkat.  

Újdonságok köszöntenek be hamarosan a dorogi teniszpályán. Hogyan hat ez a Dorogi Tenisz Szakosztály életére?

Igen, hamarosan Flórián Márk vezetésével elkezdődik a gyerekek oktatása itt a pályán, de a szakosztályi napokat ez nem érinti. Ami azt jelenti, hogy kedden, szerdán és csütörtökön este, vasárnap pedig délelőtt jöhetnek az egyesület tagjai teniszezni. Ebben az idősávban egy vagy két pályán ütögethetnek az érdeklődők.

Ha valakinek kedve támadna és szeretne tag lenni az egyesületben, mit kell tennie?

Továbbra is engem kereshet ezügyben az alábbi telefonszámon: Slavóczki Ferenc +36 20 341 67 46. Szeretettel várjuk az új tagokat!

Vélemény, hozzászólás?